Projecten


We helpen organisaties om verbinding te zoeken buiten hun eigen netwerk binnen thema's die spelen in de organisatie. Hieronder vind je een selectie aan projecten waar wij op dit moment aan werken.

Talent Uitwissel Programma

Samen met bedrijven en organisaties bouwen we aan een nieuwe pijler binnen de bestaande Arbeidsmarktplaats: het Talent Uitwissel Programma. Het programma biedt een unieke kans om talentvolle medewerkers uit te wisselen tussen bedrijven, waardoor zowel organisatie als medewerkers kunnen groeien en floreren. Door deel te nemen aan het Talent Uitwissel Programma geef je medewerkers de kans om nieuwe ervaringen op te doen en ontdek je tegelijkertijd wat ander talent voor uw organisatie kan betekenen. Je werkt samen met bedrijven uit diverse sectoren en bouwt sterke, waardevolle relaties op.

Arbeidsmarktplaats

In een tijd waarin medewerkers een overvloed aan carrièremogelijkheden hebben, is het verleidelijk om elders te kijken. Met de Arbeidsmarktplaats streven we ernaar om het verloop te verminderen en op een frisse manier naar verzuim te kijken. Door samenwerking met andere organisaties in ons netwerk, kan je kennis, expertise én medewerkers uitwisselen. Zo krijgen medewerkers de kans krijgen om hun huidige baan (intern of extern) te transformeren tot een bloeiende loopbaan, waarin groei en ontwikkeling centraal staan.

Kennissessies

Met behulp van (online) kennissessies delen we kennis, ervaringen en expertise tussen verschillende organisaties. Vaak vindt deze plaats rondom een vooraf ingebracht thema door één van de organisaties. Naast het delen van kennis, staat hier sparren en brainstormen centraal.

Re-integreren zonder grenzen

Wanneer een medewerker langer dan 2 weken ziek is door bijvoorbeeld psychische klachten, noemen we dit langdurig ziekteverzuim. Bij re-integratie doet de werkgever er alles aan om de medewerker weer aan het werk te helpen. Je bent als werkgever en werknemer samen verantwoordelijk voor re-integratie. Re-integratie spoor 1 wilt zeggen dat de medewerker terugkeert bij zijn huidige werkgever. Dit kan in zijn eigen functie zijn maar dit hoeft niet; een andere functie behoort ook tot de mogelijkheden. Bij re-integratie spoor 2 kan de medewerker niet meer terugkeren bij de huidige werkgever. Bijvoorbeeld door psychische klachten of een verstoorde arbeidsrelatie. Er wordt dan gekeken of de medewerker bij een andere organisatie kan re-integreren.

Vaak is re-integratie spoor 2 erg moeizaam en weinig succesvol. Het kent een laag slagingspercentage (doorgaans minder dan 10%). Er zijn weinig werkervaringsplaatsen beschikbaar of zichtbaar waardoor de oriëntatie naar ander werk lastig is. Veel organisaties kiezen ervoor om het spoor 2 traject uit te besteden. Werknemers hebben dan gedurende hun re-integratietraject met meerdere personen te maken (zoals bedrijfsarts, arbeidsdeskundige, leidinggevende, P&O adviseur, re-integratieconsulent spoor 1, re-integratieconsulent spoor 2 en eenre-integratieconsulent van een extern re-integratie bedrijf). Telkens moetenzij hun verhaal opnieuw vertellen, terwijl het om heel persoonlijke zaken gaat. Dit maakt dat meestal geen goede vertrouwensrelatie kan worden opgebouwd. Werknemers hebben meestal niet de energie om zo veel investeringen te doen in zo veel verschillende relaties.

In dit project wordt onderzocht of een innovatieve aanpak (interventie) effectiever kan zijn. Met deze aanpak krijgen re-integratiekandidaten te maken met één contactpersoon (re-integratieconsulent) die de begeleiding doet van begin tot eind, waardoor dus geen veelvuldige wisseling van contacten nodig is. Als netwerkorganisatie fungeert Sterk in Samenwerking als spil tussen verschillende bedrijven in de regio. Zij brengen bedrijven met elkaar in contact om werkervaringsplekken te regelen. Dit betekent ook dat er een overzicht beschikbaar is van werkervaringsplaatsen, wat de zoektocht daarnaar vergemakkelijkt. Spoor 1 en spoor 2 zullen zo gemakkelijker in elkaar over kunnen lopen, of zelfs naast elkaar kunnen lopen. De verwachting is dat dit het succespercentage zal vergroten: meer mensen aan het werk, en mogelijk ook in kortere tijd. Dat betekent naast kostenbesparing, ook sneller herstel en meer welzijn van zieke werknemers.

Samenwerken op de arbeidsmarkt

De krapte op de arbeidsmarkt is onverminderd hoog; in vrijwel alle sectoren kampen werkgevers met personeelstekorten. Onlangs meldde het UWV nog dat vooral in Limburg het aantal vacatures nog verder toenemen, mede door de vergrijzing in deze regio. Werkgevers hebben moeite om gekwalificeerd personeel aan te trekken en te behouden, zelfs met hogere salarissen en betere arbeidsvoorwaarden. Werkgevers zullen dus creatief moeten zijn om personeel te vinden én te behouden. Steeds meer organisaties zien dan ook in dat het wegkapen van personeel bij andere organisaties geen structurele oplossing is.

Ook binnen onze community Sterk in Samenwerking zien wij dat werkgevers worstelen met de krappe arbeidsmarkt. Toch vraagt het lef om anders te kijken naar hoe we werknemers inzetten. En het dan vervolgens ook nog te dóen. Samenwerken op de arbeidsmarkt is geen tijdelijke trend, maar eerder een fundamentele verschuiving in de manier waarop we samen werk inrichten. Het zorgt dan ook voor levendige regionale arbeidsmarkt vol kansen, voor zowel werkgevers als werknemers.

Binnen onze community bevinden zich organisaties diehet belang van organisatie-overschrijdend samenwerken al lang inzien, op verschillende vlakken. Buiten de eigen organisatie kennis delen, elkaar ontmoeten en in vertrouwen samenwerken aan gezamenlijke uitdagingen is wat onsbindt. Ook op het gebied van personeel en recruitment werken we hier samen. Inplaats van  kandidaten benaderen die al ergens anders werken, gaan we met elkaar in gesprek. Wellicht heeft een andere organisatie een werknemer die op een andere plek wil re-integreren, of gunnen ze hun medewerker een tijdelijk uitstapje of de mogelijkheid om andere taken uitte voeren (die zij zelf niet kunnen bieden) zónder dat diegene uit dienst gaat. Of vinden bijvoorbeeld energieleveranciers en opleidingsinstituten elkaar om samen mensen op te leiden voor de komende energietransitie. Ook kan je jouw medewerker ontwikkelmogelijkheden of variatie bieden doortijdelijk bij een collega-organisatie aan de slag te gaan, waardoor je júist je personeel behoudt. Denk bijvoorbeeld aan een verpleegkundige die het fysieke werk te zwaar vond worden. Haar werkgever vond in onze community een onderwijsinstelling en samen bieden ze deze werknemer nu een baan aan waarbij zij deels in de zorg en deels in het onderwijs kan werken.

Het samenwerken op de arbeidsmarkt met andere organisaties geeft daarmee direct een boost aan je positionering als werkgever, en zorgt voor een toekomstbestendige employer branding. Door samen te werken op de arbeidsmarkt geef je aan dat je de professionele en persoonlijke ontwikkeling van je personeel belangrijk vindt. Waar de boomergeneratie waarde hecht aan stabiliteit en lang bij één werkgever werken, zie je dat millenials en gen z het belangrijker vinden dat hun werk flexibel is en ze zich kunnen blijven ontwikkelen. Ze willen de vrijheid om hun eigen projecten en carrierepad bepalen. Door hen de mogelijkheid te bieden om óók buiten de eigen organisatie ervaring op te doen, kan je aan deze wensen voldoen en dit maakt je júist aantrekkelijk voor deze doelgroep.  

Dag van je Loopbaan

De Dag van je Loopbaan wordt elk jaar georganiseerd door de Sterk in Samenwerking community en vindt plaats in november. De maand staat in het teken van loopbaanontwikkeling, kennisdeling en netwerkvergroting onder professionals en organisaties in regio Limburg en Noord-Brabant.

Deelnemende organisaties laten medewerkers tijdens de Dag van je Loopbaan een kijkje nemen bij andere organisaties. Tegelijkertijd ontvangen zij gasten vanuit andere organisaties en geven een inkijkje in hun organisatie. Een mooie kans om je als organisatie te profileren als goede en aantrekkelijke werkgever. Door kennis, ervaringen en ideeën met elkaar te delen, zorgen we samen voor een bewegende, inspirerende en interessante regionale arbeidsmarkt vol kansen.

Hoofdkantoor Sterk in Samenwerking

Meerssenerweg 166
6222 AK Maastricht
043 - 321 57 86

Copyright © 2023 Schakel Holding BV | Privacy verklaring